flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Амур - Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська проведено огляд стану здійснення правосуддя за перше півріччя 2013 року

17 липня 2013, 14:23

Огляд даних про стан

здійснення правосуддя Амур-Нижньодніпровським

районним судом м. Дніпропетровська

 за перше півріччя 2013 року

 

Кримінальні справи

 

 

В першому півріччі 2013 року в провадженні Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська перебувало 82 кримінальні справи, з яких по 70 кримінальним справам закінчено провадження. Питома вага кримінальних справ у яких провадження закінчено від кількості справ, які перебували в провадженні суду на протязі звітного періоду становить 85,4%. 

            Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська на протязі першого півріччя 2013 року розглянуто 58 кримінальних справ з постановленням вироку. Питома вага справ розглянутих з постановленням вироку від кількості справ, провадження в яких закінчено становить 82,9 %.

Також суддями Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська протягом першого півріччя 2013 року перебувало 241 кримінальне провадження, з яких по 192 справам  закінчено провадження. Питома вага кримінальних справ у яких провадження закінчено від кількості справ, які перебували в провадженні суду на протязі звітного періоду становить 79,7%. 

 За видами злочинів Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська в звітному періоді розглянуті кримінальні справи (провадження) з постановленням вироку  за наступними категоріями: 

­    злочини проти життя та здоров’я особи;

­   злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи;

­   злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина;

­   злочин проти власності;       

­   злочини у сфері господарської діяльності; 

­   злочини проти громадської безпеки;

­   злочини проти довкілля;

­   злочини проти безпеки виробництва;

­   злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту;

­   злочини проти громадського порядку та моральності;

­   злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення;

­   злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян;

­   злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян;

­   злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку;

­   злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг;

­   злочини проти правосуддя.

 

На кінець першого півріччя 2013 року в залишку знаходиться 12 кримінальних справ,  у відношенні 26 осіб, та 49 кримінальних проваджень у відношенні 54 осіб.

В першому півріччі 2013 року в Амур-Нижньодніпровському районному суді м. Дніпропетровська 7 осіб звільнено з-під варти за результатами розгляду справи (провадження).

На протязі звітного періоду Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська не постановлювалися виправдувальні вироки. 

На протязі першого півріччя 2013 року Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська засуджено 231 особа, з яких 79 осіб засуджено з позбавленням волі на певний строк. Крім того, в звітному періоді судом призначалися такі види покарань, як  штраф у відношенні 42 осіб, громадські роботи у відношенні 16 осіб, виправні роботи у відношенні 1 особи, арешт у відношенні 3 осіб, обмеження волі у відношенні 6 осіб.

Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська за звітний період призначено додаткові покарання в вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю у відношенні 17 осіб, штраф у відношенні 1 особи, позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу у відношенні 1 особи та конфіскація майна у відношенні 25 особи.   

За звітний період судом звільнено від покарання 84 особи у зв’язку з випробуванням.

 

 

     

Цивільні справи

 

         На протязі першого півріччя 2013 року в провадженні Амур-Нижньодніпровського  районного суду м. Дніпропетровська перебувало 2243 цивільні справи позовного провадження, з яких розглянуто 1382, 118 справ окремого провадження, з яких 79 розглянуто, та 4163 позовних заяв, скарг, клопотань, подань, з яких розглянуто 3816;.

             Також у першому півріччі 2013 року Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська розглянуто 975 заяв про видачу судового наказу.

       Протягом першого півріччя 2013 року в провадженні суду знаходились такі категорії справ:

v  цивільні справи:

­   спори про право власності та інші речові права;

­   спори про володіння чужим майном;

­   спори про право інтелектуальної власності;

­   спори, що виникають із договорів;

­   спори про відшкодування шкоди (не договірні зобов’язання);

­   спори про спадкове право;

­   спори про захист честі, гідності та ділової репутації;

­   спори, що виникають із житлових правовідносин;

­   спори, що виникають із земельних правовідносин;

­   спори, що виникають із сімейних правовідносин;

­   спори, що виникають із трудових правовідносин;

­   спори, що пов’язані із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»;

­   звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису).

 

v  Наказне провадження:

­   на вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати;

­   про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості;

 

v     Окреме провадження:

­  справи про визнання фізичної особи недієздатною;                                                           

­   справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

­  справи про скасування рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

­   справи про усиновлення;

­   справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення;

­   справи про визнання спадщини відумерлою;

­   справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку;

­   справи, що виникають з сімейних правовідносин про надання права на шлюб;

­   справи про призначення опікуна над недієздатною особою.

        На протязі звітного періоду в Амур-Нижньодніпровському районному суді м. Дніпропетровська з ухваленням рішення розглянуто 1083 цивільних справ позовного провадження та 59 справ окремого провадження.

              Відповідно до ст. 105-1 ЦПК України судом на протязі звітного періоду скасовано 51 судовий наказ.

              На протязі звітного періоду АНД райсудом м. Дніпропетровська згідно ст. 224 ЦПК України  ухвалено 451 заочне рішення у цивільних справах, питома вага яких від кількості розглянутих цивільних справ з ухваленням рішення становить 41,6%. На підставі статті 232 ЦПК України протягом звітного періоду  скасовано 24 заочних рішень. Головною причиною скасування заочних рішень є те, що відповідач не міг з’явився в судове засідання та повідомити про причини неявки суду з поважних причин. На протязі звітного періоду   не було скасовано жодного заочного рішення у зв’язку з тим, що справу було розглянуто за відсутності будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, належним чином не повідомлених про час і місце судового засідання.

              На протязі звітного періоду Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська були розглянуті цивільні справи по таким категоріям: із спорів про право власності та інші речові права – 61 справа, із спорів  що виникають з договорів – 578 справ, із спорів про відшкодування шкоди – 67 справ, із спорів про спадкове право – 70 справ, із спорів про захист честі, гідності та ділової репутації – 5 справ, зі спорів, що виникають із житлових правовідносин – 74 справи, із спорів, що виникають із земельних правовідносин – 12 справ, із спорів, що виникають із сімейних правовідносин – 453 справ, із спорів, що виникають із трудових правовідносин – 33 справи, із спорів, що пов’язані із застосуванням закону України «Про захист прав споживачів» – 8 справ, справи щодо звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису) – 9 справ.  

              Справи окремого провадження на протязі звітного періоду були розглянуті з таких категорій:  справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи – 4 справи,  справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою – 3 справи, справи про скасування рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою – 2 справи, справи про усиновлення – 10 справ, справи про встановлення фактів, що мають  юридичне значення – 47 справ, справи про визнання спадщини відумерлою – 7 справ, справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку – 2 справи,  справи, що виникають із сімейних правовідносин – 1 справа.

              На протязі звітного періоду в порядку ст. 197 ЦПК України Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська розглянуто 2149 цивільних справ з фіксуванням  судового процесу технічними засобами.

 

Справи адміністративного судочинства (КАС)

 

На протязі першого півріччя  2013 року в Амур-Нижньодніпровському районному суді м. Дніпропетровську перебувало 177 адміністративних справ, з яких по 128 справам провадження закінчено. Питома вага справ провадження в яких закінчено від кількості справ, що перебували в провадженні  становить 72,3%.

На протязі звітного періоду Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська розглянуто з ухваленням постанови 112 справ, у тому числі з задоволенням позову 79 справ.

На протязі першого півріччя 2013 року АНД районним судом м. Дніпропетровська  розглянуто адміністративні справи по таким категоріям: справи зі спорів щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та  посадових і службових осіб цих органів – 12 справ; справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки – 47 справ; справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах зайнятості населення та соціального захисту громадян – 69 справ.                       Залишок адміністративних справ не розглянутих на кінець звітного періоду становить  49 адміністративних справ, з яких по 3 справам зупинено провадження. Кількість адміністративних справ не розглянутих у строк понад 2 місяці на кінець звітного періоду становить 14 справ.

              На протязі звітного періоду Амур-Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська розглянуто 97 справ в порядку адміністративного судочинства з фіксуванням  судового процесу технічними засобами, 22 справи в порядку письмового провадження та 58 справ в скороченому провадженні.

             

Справи про адміністративні правопорушення

 

            В першому півріччі 2013 року в провадженні Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська перебувало 2348 справ про адміністративні правопорушення, з яких винесенням постанови розглянуто 1994 справ та 24 справи повернуто; залишок на кінець звітного періоду складає 230 справ.

              Процесуальні строки розгляду справ про адміністративні правопорушення суддями завжди дотримаються та розглядаються згідно з вимогами закону. Однак мають випадки порушення процесуальних строків, основними причинами яких є:

-     невчасне надходження до суду справ про адміністративні порушення;

-          неякісна підготовка цих справ працівниками ДАІ, рибінспекції, податкової інспекції.

            За звітний період відслідковується поліпшення розгляду судом справ про адміністративні правопорушення в порівнянні з попередніми роками. Це викликано збільшенням досвіду розгляду адміністративних матеріалів, наявністю судової практики з розгляду справ даної категорії. 

            Також слід відзначити, що істотними факторами, які негативно впливають на роботу суду, є збільшення у порівнянні з минулими роками, в тому числі у зв’язку зі змінами в законодавстві, обсягів матеріалів та справ, які повинні бути розглянуті  в судовому порядку, незадовільне матеріально-технічне та фінансове забезпечення суду.   

 

Голова суду                                                                                                  І.В. Дяченко