flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Амур - Нижньодніпровським районним судом м. Дніпропетровська проаналізовано стан роботи суду зі звернення громадян за перше півріччя 2013 року

16 липня 2013, 10:05

АНАЛІЗ

стану роботи Амур-Нижньодніпровського районного суду

м. Дніпропетровська зі зверненнями громадян за перше півріччя 2013 року

 

 

В Амур-Нижньодніпровському районному суді м. Дніпропетровська протягом першого півріччя 2013 року організація роботи суду зі зверненнями громадян здійснювалась відповідно до вимог Законів України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», Указу Президента України від 07 лютого 2008 р. №109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

Прийом громадян в Амур-Нижньодніпровському районному суді м. Дніпропетровська здійснюється головою суду, заступником голови суду, консультантом суду та канцелярією суду у визначені дні та години, відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку суду, затверджених головою суду. Графіки особистого прийому розміщені у зручному для огляду місці на дошці оголошень суду. Належно ведуться журнали особистого прийому громадян. Особлива увага під час проведення прийому приділяється зверненням інвалідів та учасників ВВ війни, ветеранів праці, учасників та потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, осіб, які потребують соціальної допомоги та підтримки. У разі звернення даної категорії населення їх прийом проводився позачергово, незалежно від днів та годин прийому.

Діловодство за пропозиціями, заявами та скаргами громадян ведеться з дотриманням вимог Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, яка затверджена постановою КМ України від 14 квітня 1997 р. № 348.

Звернення громадян, що надходили до суду протягом першого півріччя 2013 року приймались та реєструвались в день їх надходження в журналі, який ведеться окремо від загального діловодства. Відповіді по зверненнях містять повну та достовірну інформацію щодо порушеного питання. З приводу якості виготовлення відповідей, зауважень не надходило.

            В першому півріччі 2013 року до Амур-Нижньодніпровського районного суду             м. Дніпропетровська надійшло 43 звернення громадян, з яких 12 скарг та 31 заява.  Всі звернення розглянуті в строки передбачені діючим законодавством.

            В переважній більшості скарги та заяви від громадян надходять з приводу тяганини з розгляду справ. Як вбачається з практики, розгляд справ затягується, у зв’язку з неявкою сторін по справі, що унеможливлює дослідити дійсні обставини по справі, які спричинили спір та оперативно завершити розгляд справи; витребуванням судом важливих для справи документів, тривалим за часом виконанням експертними установами призначених судом експертиз у справах.

В багатьох випадках заявники просять вплинути на судовий процес, (що суперечить чинному законодавству), так як вони незадоволені розглядом справи.

Крім того, низька правова обізнаність та юридична неграмотність учасників процесу теж являється однією з причин надходження скарг. Нерідко зустрічається упереджене трактування учасниками дійсних обставин справи, неявка відповідачів в судове засідання чи надіслання позовної заяви для виправлення недоліків, сприймається як небажання суду розглядати справу.

            З метою зменшення кількості надходжень скарг та надання повної і об’єктивної відповіді Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська особливо контролює роботу відповідальних осіб з розгляду звернень, належного обліку скарг і заяв та, за необхідності, деякі звернення розглядаються на оперативній нараді суддів, з метою вжиття заходів до недопущення у майбутньому надходжень аналогічних звернень.

 

Голова суду                                                                          І.В. Дяченко